Условия за ползване на магазина

Преди да направите своята поръчка от електронния ни магазин, в момента на своята поръчка, автоматично се счита, че вие в правото си на потребител, сте прочели и сте се съгласили с условия за ползване на онлайн магазин магазин Bgbelio.com. В момента на направена поръчка, ще получите писмо на e-mail с подробностите за нея, което ще се счита за начало на сключване на дистанционен договор между двете страни – Bgbelio.com и клиентът, направил поръчката. Същия дистанционен договор ще бъде потвърден с директна връзка по телефон, за да бъдат направени всички уточнения по направената поръчка и при необходимост да се направят корекции на допуснати грешки или пропуски в подадената информация.

Също така с направата на поръчка от електронен магазин Bgbelio.com, вие се легитимирате като възрастен човек навършил 18 години и сте в пълното съзнание, за това какво поръчвате. Изложената информация е такава каквато е и каквито и да било други интерпретации са лично ваша отговорност. В онлайн магазинът Bgbelio.com недвусмислено са изложени цени на всеки продукт, както и техните описания. Цените в сайта са в лева и с начислен ДДС.

Администраторите, собствениците и фирмите доставчици на стоки в онлайн магазин Bgbelio.com не носят отговорност за направени грешки от ваша страна, като поръчвате продукт, който след това решавате, че не съответства на вашите желания. В случай, че не сте сигурни какво искате да поръчате, можете да се свържете с нас на дадените телефони за контакт за консултация. Можете да прекратите подадената поръчка по телефона в рамките на деня,за да бъде преустановена. В противен случай вие се съгласявате да заплатите разходите по изплащането и връщането на стоката, след като не сте ни осведомили своевременно и ние сме я изпратили на посочения от вас адрес.

За да направите поръчка не е задължително да се регистрирате. Дадената лична информация няма да бъде разпространявана никъде и никога по каквито и да било причини. Потребителите се задължават да не разпространяват данните си за достъп в сайта на други лица. Ако даден потребител разпространи своите лични данни – потребителско име и парола на трети лица, администраторите и собственицине на Bgbelio.com не носят отговорност за нанесени материални или лични щети , нанесени от трети лица.
Bgbelio.com си запазва правото да прекратява регистрация на потребител, да премахва или редактира съдържание, да отказва достъп или изпълнение на поръчки, ако прецени това за необходимо.

Представител на фирмите в онлайн магазин Bgbelio.com има право да уточнява по телефон или e-mail наличността на поръчаните стоки и сроковете на доставка, в момента на обработка на поръчката. Също така ще бъдат уточнявани адрес за доставка, данни за изискана фактура, второ или трето лице, което ще получи пратката – всичко, което засяга интереса на клиента, за да получи коректно продуктите си.

Доставчиците на продукти в Bgbelio.com не носят отговорност за закъснение в доставката на поръчаните продукти, ако има отклонение в тези срокове и това е по причини, които ние не можем да контролираме.

В цената на продуктите, които сте поръчали НЕ са включени цени за доставка и няма допълнителни такси. Цените са с включени ДДС – крайни цени за потребители. При доставка плащате сумата, която сме обявили в сайта за продукта и отделно цената за доставка от куриера по техните тарифи за населено място и тегло на продукта.

При подаване на поръчка потребителя задължително посочва адрес, телефон и e-mail за потвърждение на извършената от него поръчка, за да може да бъде обработена и стартирана. При не попълване на полетата за обратна връзка или публикуването на грешна, невярна или неточна информация за адрес и кореспонденция, то Bgbelio.com няма да изпълни поръчката.

Потребителят се ангажира да потвърди направената поръчка , както и всички останали детайли по нея, след като администратор/служител на Bgbelio.com се свърже с него по телефон или e-mail. Комуникацията по електронен път и по телефон са начините за сключване на дистанционни договори, при което Bgbelio.com ще предоставя отново пълна информация за характеристиките на поръчания продукт, количество, цена, разходи за доставка и каквито и да било други подробности , относно получаването на стоката, начините за разплащане , набор от документи, които ще съпътстват продуктът и други.

Условия за доставка

Доставката се извършва от куриерска фирма Еконт и прави доставката на адрес, посочен от потребителя или до офис на Еконт. Плащанията на такса доставка се калкулира на база населено място и тегло на продуктът, като това става по тарифи на куриерската фирма. Потребителят се задължава да осигури достъп и лице за контакт, което да приеме и да заплати поръчаните продукти. Ако клиентът (или упълномощено от него лице) не бъде намерен в уговореното време за доставка и не може да се установи връзка с него по телефона в момента на доставка, пратката се връща в офиса на куриера до поискване от потребителя.Всички допълнителни разходи по доставката на куриерската фирма се поемат от клиентът.
Ако потребителят е наел друго лице, което да приеме пратката от негово име, то той (потребителят, извършил първоначално поръчката) няма право на възражения относно доставката и връщане на пратката.

Трябва да проверите съдържанието на пакета за съответствия на стоката със заявката, когато получавате пратката. След направен оглед на пратката и я платите – това се счита за точно изпълнение на поръчката от фирмата доставчик на продукта. Ако след това желаете да я върнете разходите по куриер се поемат от вас – потребителя. При нарушения във външния вид на стоката, възникнали при транспорта, се обръщате към фирмата куриер, който трябва да Ви състави протокол за увредена пратка.

При разминавания на направена поръчка и изпратена стока, ще се използва наличната документация,която сте получили по e-mail/ пощата ви и копие, което ще се пази от администраторите на Bgbelio.com, за да бъдат направени съответните сравнения относно подаването на поръчката и нейното изпълнение. В случай , че грешката е допусната от служител на онлайн магазина , поръчка ще бъде върната и заменена, като разходите за куриер ще бъдат поети от фирмата доставчик на продуктите, като компенсация за направената грешка. В случай, че грешката е допусната от клиентът, то той ще поеме разходите по транспортирането на пратката по куриер и в двете посоки. Когато поръчката е изпълнена коректно и точно според направената поръчка в онлайн магазина – за връщане на стоката вие поемате разходите за куриер.

Доставки не се извършват в почивните дни и официалните празници.

Връщане на продукти

Съгласно законодателството потребителя има правото да се откаже от покупка без да дължи неустойка и без да посочва причина, в рамките на 14 работни дни от датата на получаване на продукта, за което ще трябва устно -по телефона, да уведоми служител от онлайн магазин Bgbelio.com. Продуктите трябва да бъдат окомплектовани, така както сте ги получили и трябва да бъдат съпътствани с цялата документация, която е получена заедно с пратката. При връщането на продукти, чиято опаковка е повредена или непълна, показва следи от износване или каквито и да било други признаци на употреба,доставчиците на продукти към Bgbelio.com си запазва правото да преценят дали да приемат връщането или да задържи част от стойността на продукта, сума която ще бъде съобщена след преценяване на щетите. За да направите своята рекламация и да върнете стоката Bgbelio.com, е необходимо да спазвате правилата на нашия онлайн магазин. Съгласно законовото право при връщане на продукта, възстановяването на стойността, ще бъде в рамките на 30 дни от датата на връщане.

Изключения: Не се приемат за връщане

Продукти по индивидуална поръчка
Бельо
Бански костюми
В случай, когато се налага рекламация на бельо или бански, които имат фабричен дефект, трябва да се свържете с нас на даденият телефон за връзка при преглед на продукта в присъствието на куриера.

Не се възстановяват суми за Бельо ( Бански ) , след като са приети след преглед съгласно ЗЗП. Не можете да връщате Бански и Бельо.

Отказ на поръчани и доставени продукти

Потребителят може да откаже поръчани и доставени продукти в следните случаи:

-видимо несъответствие на доставения продукт с поръчания;
-възникнал дефект по време на транспортирането – тук се издава протокол от куриера за възникнал дефект при транспортирането
-цената при доставка не отговаря на предварително договорената цена;
-констатирани липси

Горе-описаните рекламации могат да се направят 3 дни след получаване на пратката. Извън изброените случаи, както и извън условията на чл.55 (ал.1) от ЗЗППТ, клиентът няма право да откаже да заплати и да върне доставена пратка. Ако желае да го стори няма право на възстановяване на заплатената сума и поема разходите за транспорт.
По силата на член 55(ал.1) от ЗЗППТ потребителят може да върне стоката в 7 дневен срок от деня на получаване на пратката, в случай че е съхранил продуктите във вида, в който ги е получил – опаковани и пазени, без да бъдат ползвани. Освен да върнат окомплектована стоката, тя трябва да бъде съпътствана с цялата документация, която е получена заедно с продуктът.

error: Авторско съдържание !!